I startgropen
Jag ser fram emot att få börja utbilda och konsulta efter semestern. Det finns så många spännande uppdrag som är planerade med kunderna. Vårens utbildningar gav en härlig boozt för mig då kursutvärderingar för Prevent och IUC visade höga resultat.
Hur gör du för att boozta dig efter semestern inför det som komma ska? Boozt för mig är bland annat denna film från i våras som gör mig glad och det är roligt att dela med sig en glimt av mitt arbete. I filmens slut är det kursdeltagare som blir intervjuade om utbildningen.
Ny kunskap
Hösten kommer att innehålla kurser inom arbetsmiljö, ISO-standarder och konsultuppdrag. Blandningen av uppdrag är viktigt för att få påfyllning av kompetensen som utbildare. I förberedelserna inför utbildningarna i höst ingår det att lära nytt om t.ex. hur vuxna tar till sig ny kunskap, samt hur jag som utbildare lär ut eftersom det är viktigt att skapa ett ömsesidigt utbyte under lärtillfället mellan kursdeltagare och utbildare.
En fördel är att vara godkänd som utbildare av AFA , vilket jag är sedan 2021. Det är ett krav från AFA för att beviljas bidrag för interna utbildningar, likaså en form av kvalitetsstämpel för oss godkända utbildare. Fördelen för det första är att då vet kunderna att det levereras en bra intern utbildning och för det andra kan utbildningen anpassas i viss mån, vilket i gengäld skapar gynnsamma lärtillfällen för organisationen och dess personal. Fördelen med att använda Prevents material för BAM-kursen och Arbetsmiljö för chefer är att det är partsneutralt.
I våras gjorde jag en GAP-analys mot ISO 45001. Vilket gav nya kunskaper som är applicerbara på andra verksamheter t ex riskbedömningar vid omorganisation i produktion t. ex. omflyttning av maskiner, utrustning och reservdelar. GAP-analysen visade på att det finns en påverkan på arbetsmiljön för arbetstagare och produktionen vid sådana förändringar. Detta är ett exempel på frågor som kan komma vid en utbildning från kursdeltagare i Arbetsmiljö för chefer eller BAM.
Utbildning är färskvara och kräver att den repeteras eller tillförs ny kunskap. Hur gör du eller din organisation för att fylla på din kunskap?
TIPS
1. Arbetsmiljöverkets nyhetsbrev
2. Prevents nyhetsbrev likaså tidningen Arbetsliv
3. AFA nyhetsbrev
4. Kontaktar Din Energi & Miljö Sverige AB